ماموریت پژوهشی 1 - معاونت پژوهشی و فناوری
دستورالعمل مأموریتهای پژوهشی
مسئول پاسخگویی

تاریخ تصویب اولین نسخه:1401/11/08
تاریخ تصویب آخرین نسخه(بازنگری):1401/12/22
ذینفعان: اعضای هیأت علمی
مرجع تصویب : هیات رئیسه
مقدمه
مأموریت پژوهشی به مأموریتی اطلاق میشود که در آن عضو هیات علمي به تقاضا و حمايت مالي يکي از دانشگاهها يا موسسات تحقیقاتي خارج از کشور برای مشارکت در يک پروژه تحقیقاتي تعريف شده، به خارج از کشور اعزام ميشود. این دستورالعمل با استناد به ماده 71 آیین نامه استخدامی اعضای هیات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تدوین شده است.
به منظور ارتقاء توان پژوهشی اعضای هیأت علمی و تقویت همکاری های علمی – بین المللی دانشگاه و اجرای مناسبات و ارتباطات پایدار و ثمر بخش بین المللی، عضو هیات علمی رسمی یا پیمانی می تواند با رعایت شرایط مندرج در این شیوه نامه، از مأموریت پژوهشی استفاده نماید.
مروری بر ماده 71 آیین نامه استخدامی اعضای هیات علمی:
موسسه میتواند اعضای تمام وقت خود را در سقف اعتبارات مصوب، با رعایت ضوابط و مقررات وزارت، در چارچوب دستورالعملی که به تصویب هیات ریسه میرسد، به منظور شرکت در سمینارها، کنفرانس ها، کنگره ها، انجام مطالعات مرتبط با رشته تخصصی عضو و یا اهداف مرتبط با موسسه و نظایر آن در داخل و یا خارج از کشور به مأموریت پژوهشی اعزام نماید.
تبصره 1: اعضای پیمانی صرفاً در طول قرارداد و با رعایت سایر ضوابط و مقررات این آیین نامه، مشمول این ماده هستند.
تبصره 2: درخواست هرگونه مرخصی استحقاقی یا بدون حقوق در حین استفاده یا بلافاصله بعد یا قبل از استفاده از مأموریت پژوهشی، ممنوع است.
ماده 1: اهداف
1- توسعه و تعمیق مرزهای دانش و تجارب اعضای هیات علمی
2- ارتقای سطح علمی و تحقیق در زمینه های تخصصی از طریق آشنایی با دستاوردها و دانش فنی جدید پژوهشی و آموزشی
3- کمک به حل مشکلات علمی و فنی کشور از طریق تحقیق در زمینه های تخصصی
4- نهادینه کردن همکاری های علمی منطقهای و بین المللی در روابط بین دانشگاهی
ماده 2: شرایط استفاده از مأموریت پژوهشی
2-1-دارا بودن مرتبه علمی حداقل استادیاری و وضعیت استخدامی رسمی
2-2- ارائه یک طرح برنامه مطالعاتی یا طرح تحقیقاتی مشخص و مرتبط با اهداف دستورالعمل و برنامههای پژوهشی دانشگاه به تایید گروه دانشکده و شورای پژوهشی دانشگاه مبنی بر استفاده از مأموریت پژوهشی عضو هیات علمی
2-3- عدم توقف بیش از 7 سال در مرتبه استادیاری و 10 سال در مرتبه دانشیاری
2-4- پذیرش رسمی از یک موسسه/دانشگاه معتبر خارجی برای مأموریت پژوهشی
2-5- انطباق موضوع مأموریت پژوهشی با تخصص عضو هیات علمی متقاضی با تایید شورای پژوهش و فناوری دانشگاه
2-6- هر عضو هیات علمی در هر مرتبه علمی حد اکثر 2 بار و به فاصله 2 سال مجاز به استفاده از مأموریت پژوهشی است همچنین لازم است توجه شود که تبصره 3 مربوط به ماده 3 نسبت به این بند اولی تر است.
ماده 3: حقوق و مزایا و هزینه های سفر
3-1- هیات رئیسه دانشگاه می تواند سالانه تا 5 درصد از اعضای هیات علمی هر دانشکده را با پرداخت کلیه حقوق و مزایای قانونی به مأموریت پژوهشی اعزام نماید.
تبصره 1؛ در صورتی که در دانشکده ای تعداد درخواست ها به سقف 5% نرسد دانشگاه می تواند ظرفیت خالی را از دانشکده های دیگر جبران کند.
تبصره 2؛ در صورتی که درخواست ها مازاد باشد اولویت با شخصی است که دارای امتیازات پژوهشی بیشتری باشد. مرجع تصمیم گیرنده شورای پژوهشی دانشگاه خواهد بود.
تبصره3؛ شایان ذکر است که بر اساس آیین نامه فرصت مطالعاتی ابلاغی از سوی وزرات عتف، هر عضو هیأت علمی بیش از 3 بار نمی تواند از فرصت مطالعاتی خارج از کشور استفاده نموده و همچنین نمی تواند بیش از 5 بار از هر نوع فرصت مطالعاتی( بلند مدت اعم از داخل و خارج از کشور) استفاده نماید.
3-2- حقوق و مزایاي کامل عضو هیأت علمی در طول مدت مأموریت به صورت ماهانه به حساب عضو هیات علمی واریز خواهد شد.
3-3- عضو هیات علمی متقاضی مأموریت پژوهشی می تواند از محل اعتبار پژوهشی خود برای هزینه بلیط رفت و برگشت و حق بیمه خود استفاده نماید.
ماده 4: مدت زمان اعطای مأموریت پژوهشی
4-1- مدت استفاده از مأموریت پژوهشی خارج از کشورحداقل یک نیمسال و حداکثر دو نیمسال تحصیلی پیوسته است که در صورت لزوم با موافقت دانشگاه حداکثر برای ترم تابستان نیز قابل تمدید است.
تبصره 1: هرگونه تمدید زمان مأموریت پژوهشی منوط به اعلام موافقت دانشگاه و موسسه مقصد و همچنین تایید گزارش عضو هیات علمی توسط شورای پژوهشی دانشگاه محل خدمت است.
ماده 5: مراحل درخواست مأموریت پژوهشی
درخواست استفاده از مأموریت پژوهشی شامل مراحل زیر می باشد:
1- ارسال درخواست همراه با مصوبه گروه و دانشکده مربوطه
2- دریافت مجوز از شورای پژوهشی دانشگاه و هیات رئیسه دانشگاه
3- انجام مکاتبات لازم در معاونت پژوهشی و معاونت بین الملل(امور اداری، امور حقوقی، حراست و ...)
تبصره 1: لازم است حداقل 4 ماه زودتر از تاریخ مأموریت، متقاضی درخواست خود را ارائه دهد.
ماده 6 :تعهدات متقاضی استفاده از مأموریت پژوهشی
6-1- صدور حکم استفاده از مأموریت پژوهشی منوط به توثیق سند ملکی غیر منقول یا تعهد کارمندی محضری توأم با اسناد تجاری به میزان دو برابر کل هزینه های مصروفه اعم از ریالی و ارزی برای یک سال است. که قرار است در طول مدت استفاده از مأموریت دریافت گردد و مبلغ آن توسط دانشگاه تعیین خواهد شد تا در صورت تخلف از مفاد سند تعهد رسمی، دانشگاه بتواند فارغ از هرگونه الزام به تشریفات و یا با اعلام به دفترخانه، از طریق صدور اجرائیه به میزان دو برابر کلیه هزینه های مصروفه بابت وجه التزام و دیون خسارات دولت از متعهد و ضامن یا ضامنین وی بنحو انفرادی یا اشتراکی مسولیت تضامنی اخذ نماید.
تبصره 1: مسئولیت اخذ سند تعهد رسمی و اتخاذ تصمیم راجع به کیفیت سند ماخوذه اعم از تضمین ملکی یا تعهد کارمندی توأم با توثیق اسناد تجاری با اداره حقوقی دانشگاه است.
6-2- چاپ یا پذیرش یک مقاله با ضریب تاثیر در حوزه تخصصی متقاضی در پایگاه استنادی اسکوپوس scopos یا wos از نتایج کار تحقیقاتی مشترك با نام دانشگاه به عنوان آدرس اول، حداکثر پس از یک سال از خاتمه مأموریت یا چاپ یک فصل کتاب در انتشارات بین المللی معتبر یا انعقاد طرح پژوهشی مشترك با مؤسسه/دانشگاه پذیرنده.
در صورت عدم ارائه حداقل یکی از نتایج بالا، متقاضی نمی تواند از ماموریت بعدی استفاده کند. ضمناً پایه استحقاقی آن سال را نسز دریافت نخواهد کرد.
تبصره2؛ در صورتی که عضو هیأت علمی بتواند با استفاده از دوره ماموریت پژوهشی یکی از اقدامات ذیل را حداکثر پس از پایان یافتن دوره ماموریت انجام دهد از ارائه بند 6-2- معاف می شوند
الف- جذب حداقل یک دانشجوی بین الملل در مقطع دکتری(شهریه پرداز)
ب-
جذب حداقل دو دانشجوی بین الملل در مقطع کارشناسی ارشد(آزاد یا شهریه پرداز)
ج- جذب حداقل سه دانشجوی بین الملل در مقطع کارشناسی (آزاد یا شهریه پرداز)
د- جذب حداقل یک پژوهشگر پسا دکتری بین المللی
مرجع تایید نیز معاونت بین الملل خواهد بود.
6-3-عضو هیات علمی می بایست حداکثر طی 3 ماه پس از پایان دوره، گزارش نهایی تحقیق خود را به گروه مربوطه در دانشکده ارایه نماید تا پس از بررسی و کسب نظر تخصصی با تایید گزارش و اعلام برگزاری سمیناری مرتبط با تحقیق توسط دانشکده، جهت طی مراحل اداری به شورای پژوهشی دانشگاه ارایه شود.
6-4- با توجه به اهمیت ابعاد علمی – بین المللی مأموریت پژوهشی در صورتی که این مأموریت نتایج ملموس در ارتقاء فعالیت های علمی – بین المللی، مطابق با شیوه نامه امتیازدهی فعالیتهای بینالمللی دانشگاه داشته باشد؛ با پیشنهاد معاونت امور بینالملل و تصویب هیات رئیسه از تشویق های مادی و معنوی برخوردار خواهد شد.
6-5- در حین ماموریت، ساعات موظف تدریس استاد صفر خواهد بود. اما در صورت نیاز گروه برابر ضوابط تدریس به صورت مجازی امکانپذیر است.
ماده7: سایر موارد در خصوص پذیرش درخواست مأموریت پژوهشی
1- نباید بیش از 20 درصد اعضای یک گروه آموزشی هم زمان در مأموریتهای پژوهشی باشند.
2- در صورتیکه عضو هیات علمی پس از موافقت دانشگاه، از رفتن به مأموریت پژوهشی منصرف شود، باید مراتب را بصورت کتبی به مدیریت پژوهشی دانشگاه اعلام نماید.
3- عضو هیات علمی در طول دوره مأموریت پژوهشی مجاز به ثبت نام و ادامه تحصیل در دورههای تحصیلی برای اخذ مدرک دانشگاهی نیست.
4- عضو هیات علمی در طول دوره مأموریت پژوهشی میتواند درخواست ترفیع پایه استحقاقی سالانه خود را به دانشگاه محل خدمت ارائه دهد.
5- متقاضی میبایست در استفاده از مأموریت پژوهشی، زمان بندی رفت و برگشت را طوری تنظیم نماید که در انجام تعهدات با مشکل مواجه نشود.
6- اعطا ترفیع پایه استحقاقی سالی که عضو هِیأت علمی در مأموریت پژوهشی بسر میبرد، منوط به انجام تعهدات مطابق بند 6-2 همین دستورالعمل خواهد بود.
7- در صورت ارائه درخواست بیش از 20% اعضای هر گروه، اولویت با همکاران با فعالیت های پژوهشی بیشتر خواهد بود. مرجع تصمیم گیرنده پس از نظر کارشناسی شورای پژوهشی و فناوری دانشگاه، هیأت رئیسه دانشگاه خواهد بود.
تبصره 1: نظارت بر حسن اجرا و تفسیر مفاد این دستورالعمل و همچنین تهیه فرم های لازم و رفع ابهامات در موارد خاص بر عهده معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه است.
این دستورالعمل پس از بررسیهای مقدماتی در شورای پژوهشی و فناوری دانشگاه در جلسه مورخه 1401/11/08 و بررسی نهایی در تاریخ 1401/12/22 در 7 ماده و 8 تبصره به تصویب نهایی هیات رئیسه دانشگاه رسیده است.
کارشناسان پاسخگویی
