شیوه نامه انتخاب پژوهشگران برگزیده - معاونت پژوهشی و فناوری
شیوه نامه انتخاب پژوهشگران برگزیده در دانشگاه
مسئول پاسخگویی
تاریخ تصویب اولین نسخه:1385
تاریخ تصویب آخرین نسخه (بازنگری):1401/07/30
ذینفع: عضو هیأت علمی/ دانشجو/ کارشناس
مرجع تصویب : هیات رئیسه
مقدمه
به منظور ترغیب اعضای هیأت علمی و دانشجویان دانشگاه به انجام پژوهشهای مفید و کاربردی و قدردانی از فعالیتهای پژوهشی و فناوری در دانشگاه و ایجاد انگیزه از طریق رقابت بین همکاران دانشگاهی، شیوهنامه «انتخاب پژوهشگران برگزیده در دانشگاه» به شرح زیر تهیه و تدوین شده است.
تعاریف
وزارت عتف: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
دانشگاه: دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)
آییننامه ارتقا: منظور آییننامه ارتقای مرتبه اعضای هیأت علمی آموزشی، پژوهشی و فناوری، مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به شماره 97455/و مورخ 1395/05/11
فعالیت پژوهشی: منظور کلیه فعالیتهایی است که بر اساس ماده 3 آیین نامه ارتقا امتیازدهی میشوند. (مانند: کتاب، مقالههای چاپ شده در نشریهها، ارائه مقاله در همایش، قرارداد طرح پژوهشی و ...)
پژوهشگر: عضو هیأت علمی دانشگاه
دانشجو: دانشجویی که حداقل در یک سال تحصیلی از بازه مورد بررسی (ماده 2)، دانشجوی دانشگاه بوده است.
تاریخ فعالیت: منظور تاریخ انتشار و پذیرش چاپ کتاب و مقالههای چاپ شده در نشریهها، تاریخ ارائه مقاله در همایش، تاریخ نامه گواهی خاتمه قرارداد پژوهشی از سوی کارفرما، و به طور کلی تاریخ درج شده بر روی فعالیت پژوهشی است.
کمینه امتیاز: حداقل امتیازی است که برای هر سال تحصیلی و هر سه سال تحصیلی، توسط شورای پژوهشی دانشگاه تعیین میشود.
کارشناس: کارکنان رسمی، پیمانی، قراردادی شاغل در دانشگاه
طرح پژوهشی برون دانشگاهی: طرح پژوهشی که قرارداد آن از طریق معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه با خارج از دانشگاه منعقد شده و در بازه مورد بررسی (ماده 2)، خاتمه یافته است.
نشریه رتبه الف: نشریهای است که بر اساس ارزیابی دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی وزارت عتف، رتبه الف را کسب کرده باشد.
نشریه باکیفیت Q1: نشریهای است که در پایگاههای استنادی Web of Science یا Scopus، دارای کیفیت Q1 است.
پارسا تقاضامحور: منظور پایاننامه کارشناسی ارشد یا رساله دکتری که بر اساس معیارهای ذیل، در راستای تولید، پشتیبانی و مانعزدایی کشور باشد: 1- وجود متقاضی و کارفرمای مشخص اجرایی 2- دستاوردهای قابل تجاریسازی و مرتبط با چالشها و نیازهای کشور.
ماده 1) امتیازها
امتیازها مطابق بندهای ماده 3 آییننامه ارتقا و با رعایت سقفهای آن و شروط زیر محاسبه میشود:
1- امتیاز حاصل از راهنمایی و مشاوره پایاننامه و گزارش علمی طرحهای پژوهشی درون دانشگاهی، محاسبه نمیشود.
2- برای امتیاز کل هر فعالیت دانشجو و کارشناس، حداکثر امتیاز بند مربوط در آییننامه ارتقای اعضای هیأت علمی محاسبه میشود.
ماده 2) فعالیتهای پژوهشی
امتیاز فعالیتهای پژوهشی با شرایط زیر بررسی و محاسبه میشوند:
-
تاریخ فعالیتهای پژوهشی باید از اول مهر سه سال قبل تا 31 شهریور سال جاری باشد.
-
پژوهشگر باید فعالیتهای خویش را تا پایان شهریور ماه سال جاری در سامانه گلستان ثبت نموده باشد و وی مسئول صحت اطلاعات ثبت شده در سامانه است، در غیر این صورت علیرغم امتیازدهی در کمیته منتخب دانشکده، امتیاز آنها در مجموع امتیازات وی محاسبه نمیشود.
-
دانشجو باید پس از فراخوانی که هر سال از سوی معاونت پژوهشی و فناوری در آبان ماه، منتشر میشود، فعالیتهای خویش را برای امتیازدهی به دانشکده تحویل دهد.
-
کارشناس باید پس از فراخوانی که هر سال از سوی معاونت پژوهشی و فناوری در آبان ماه، منتشر میشود، فعالیتهای خویش را برای امتیازدهی به مدیریت امور پژوهشی، کارآفرینی و ارتباط با صنعت، تحویل نماید.
تبصره 1: در صورتی که تاریخ درج شده بر روی یک فعالیت به نحوی باشد که از لحاظ زمانی دقیقاً بر بازه مورد نظر ماده (2) منطبق نباشد (نظیر «سال 1401» برای کتاب) امتیاز این فعالیت در صورتی محاسبه خواهد شد که با این بازه همپوشانی داشته باشد.
تبصره 2: برای نشریاتی که تأخیر در انتشار دارند، با درخواست پژوهشگر و تایید در شورای پژوهشی دانشگاه، یا تاریخ پذیرش درج شده در صفحه اول مقاله، یا تاریخ واقعی انتشار درج شده در پشت جلد یا شناسنامه نشریه به عنوان تاریخ انتشار محسوب میشود.
ماده 3) حداقل فعالیت لازم
احراز یکی از بندهای ذیل الزامی است:
الف) ثبت اختراع یا اکتشاف با تأییدیه سازمان پژوهشهای علمی صنعتی
ب) برگزیدگان جشنوارههای خوارزمی، فارابی و رازی
ج) چاپ حداقل سه مقاله علمی پژوهشی در «نشریه رتبه الف» یا دو مقاله در «نشریه با کیفیت Q1»
د) حداقل یک طرح پژوهشی برون دانشگاهی
ﻫ) چاپ یک کتاب تصنیفی (ویژه دانشکدههای 1. ادبیات و علوم انسانی، 2. علوم اجتماعی و 3. علوم و تحقیقات اسلامی)
تبصره 1: رتبه و کیفیت نشریه در سالی که مقاله در آن منتشر شده، ملاک است.
تبصره 2: برای دانشجو و کارشناس، نشریه معتبر وزارتین یا حوزه علمیه با هر رتبهای و نشریه نمایه شده در Web of Science یا Scopus با هر کیفیتی، در این بند، مورد قبول است.
تبصره 3: برای برگزیده شدن پژوهشگر، دانشجو یا کارشناسی که در سال قبل نیز برگزیده شده است، احراز دو بند از بندهای این ماده در سال تحصیلی اخیر (یا همان سال سوم)، الزامی است.
ماده 4) وابستگی سازمانی
درج صحیح و دقیق نام دانشگاه به یکی از صورتهای زیر بر روی فعالیتها به عنوان وابستگی سازمانی (affiliation) و تنها وابستگی سازمانی نویسنده، الزامی است.
فارسی: دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)
انگلیسی: Imam Khomeini International University
عربی: جامعة الإمام الخميني(ره) الدولية
تبصره: در صورتی که پژوهشگر، دانشجو یا کارشناس بخواهد فعالیت پژوهشی خود را به زبانی غیر از زبانهای مذکور منتشر نماید، باید عبارت نام دانشگاه را از معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه، استعلام نماید.
ماده 5) پژوهشگر برگزیده دانشکده
در هر سال، 5 درصد اعضای هیأت علمی هر دانشکده که دارای بیشترین امتیازات باشند (پس از گرد کردن به سمت بالا)، با رعایت کمینه امتیاز به عنوان «پژوهشگر برگزیده» آن دانشکده، انتخاب خواهند شد.
تبصره 1: در هر سال، کمینه امتیاز برای سال بعد، در شورای پژوهشی دانشگاه تعیین میشود.
تبصره 2: پژوهشگر برگزیده سال قبل، چنانچه در سال جاری نیز جزء 5 درصد دانشکده مربوط قرار گیرد، خارج از سهمیه دانشکده، به عنوان پژوهشگر برگزیده آن دانشکده، انتخاب خواهد شد و به جای وی، یک نفر به سهمیه دانشکده اضافه میشود.
ماده 6) دانشجوی پژوهشگر برگزیده دانشکده
در هر سال، دو نفر از دانشجویان غیر همرشته در هر دانشکده که دارای بیشترین امتیازات باشند، با رعایت نصف کمینه امتیاز (طبق تبصره 1 ماده 5) به عنوان «دانشجوی پژوهشگر برگزیده» آن دانشکده، انتخاب خواهند شد.
تبصره 1: دانشجوی برگزیده سال قبل، چنانچه در سال جاری نیز جزء دانشجویان برگزیده دانشکده مربوط قرار گیرد، خارج از سهمیه دانشکده، به عنوان دانشجوی برگزیده آن دانشکده، انتخاب خواهد شد و به جای وی، نفر بعدی به سهمیه دانشکده اضافه میشود.
تبصره 2: در صورت احراز نشدن شرایط توسط دو دانشجوی غیر هم رشته، دو دانشجوی هم رشته واجد شرایط، معرفی میشوند.
ماده 7) کارشناس پژوهشگر برگزیده
در هر سال، دو نفر از کارشناسان که دارای بیشترین امتیازات باشند، با رعایت حداقل دو سوم کمینه امتیاز (طبق تبصره ماده 5) به عنوان «کارشناس پژوهشگر برگزیده» انتخاب خواهند شد.
تبصره: کارشناس برگزیده سال قبل، چنانچه در سال جاری نیز جزء کارشناسان برگزیده قرار گیرد، به عنوان کارشناس برگزیده انتخاب خواهد شد و نفر بعدی نیز انتخاب میشود.
ماده 8) پژوهشگر برگزیده استان
در هر سال بر اساس سهمیه اختصاص داده شده، پژوهشگر و دانشجوی دارای بیشترین امتیاز به عنوان «پژوهشگر برگزیده دانشگاه در استان» معرفی خواهند شد.
ماده 9) پژوهشگر بانوی برگزیده
در هر سال یک عضو هیأت علمی بانو که دارای بیشترین امتیاز در بین بانوان هیأت علمی باشد، به عنوان «پژوهشگر بانوی برگزیده دانشگاه» معرفی خواهد شد.
تبصره: چنانچه فرد انتخاب شده، جزء 5 درصد دانشکده مربوط باشد، به جای وی، یک نفر به سهمیه دانشکده اضافه میشود.
ماده 10) پژوهشگر پر استناد
پنج نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه که در سال میلادی قبل، دارای بیشترین H5-Index، بدون خوداستنادی، در پایگاه استنادی Scopus باشند، به عنوان «پژوهشگر پراستناد» انتخاب خواهند شد.
ماده 11) کرسی نظریه پردازی یا علمی - ترویجی برگزیده
در هر سال یک عضو هیأت علمی صاحب کرسی نظریه پردازی و یا علمی ترویجی برگزار شده در دانشگاه، پس از تأیید در شورای کرسیهای علمی ترویجی دانشگاه، به عنوان « کرسی نظریه پردازی و یا علمی - ترویجی برگزیده» انتخاب خواهد شد.
ماده 12) مجری طرح پژوهشی برگزیده
سه نفر از مجریان طرح پژوهشی برون دانشگاهی که مجموع مبلغ قراردادهای هر یک از آنها، در سه سال گذشته، بیش از یک میلیارد ريال بوده و قراردادها نیز خاتمه یافته باشند، پس از تأیید در کمیتهای متشکل از مدیر امور پژوهشی، کارآفرینی و ارتباط با صنعت و معاونان پژوهشی دانشکدهها، به عنوان «مجری طرح پژوهشی برگزیده» انتخاب خواهند شد.
ماده 13) فناور برگزیده
مدیر یکی از شرکتهای مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور و توسعه کارآفرینی دانشگاه، پس از تأیید در کمیتهای متشکل از مدیر امور پژوهشی، کارآفرینی و ارتباط با صنعت، مدیر مرکز رشد واحدهای فناور و توسعه کارآفرینی و معاونان پژوهشی دانشکدهها، به عنوان «فناور برگزیده» انتخاب خواهد شد.
ماده 14) پارسای تقاضا محور برگزیده
سه پارسای تقاضا محور، ثبت شده و خاتمه یافته در سامانه نظام ایده ها و نیازها (نان) وزارت عتف، پس از تأیید در کمیتهای متشکل از مدیر امور پژوهشی، کارآفرینی و ارتباط با صنعت، مدیر تحصیلات تکمیلی و معاونان پژوهشی دانشکدهها، به عنوان «پارسای تقاضا محور برگزیده» انتخاب خواهند شد.
تبصره: این عنوان، به دانشجو، تعلق میگیرد.
ماده 15) استاد راهنمای پارسای تقاضا محور برگزیده
در راستای فرهنگ شاگردپروری، در هر سال یک استاد راهنمای پارسای تقاضا محور، ثبت شده و خاتمه یافته در سامانه نظام ایده ها و نیازها (نان) وزارت عتف، پس از تأیید در کمیتهای متشکل از مدیر امور پژوهشی، کارآفرینی و ارتباط با صنعت، مدیر تحصیلات تکمیلی و معاونان پژوهشی دانشکدهها، به عنوان «استاد راهنمای پارسای تقاضا محور برگزیده» انتخاب خواهند شد.
ماده 16) گروه پژوهشی برگزیده
سه گروه از گروههای آموزشی دانشگاه که با رعایت کمینه امتیاز (طبق تبصره 1 ماده 5) دارای بیشترین امتیاز باشند، به شرطی که از یک دانشکده نباشند، به عنوان «گروه پژوهشی برگزیده» انتخاب خواهند شد.
ماده 17) واحد پژوهشی برگزیده
یکی از واحدهای پژوهشی، پس از تأیید در کمیتهای متشکل از مدیر امور پژوهشی، کارآفرینی و ارتباط با صنعت و معاونان پژوهشی دانشکدهها، به عنوان « واحد پژوهشی برگزیده» انتخاب خواهد شد.
ماده 18) دانشکده پژوهشی برگزیده
یکی از دانشکدههای دانشگاه که با رعایت کمینه امتیاز (طبق تبصره 1 ماده 5) دارای بیشترین امتیاز باشد، به عنوان «دانشکده پژوهشی برگزیده» انتخاب خواهد شد.
ماده 19) تیم دانشجویی پژوهشی برگزیده
یکی از تیمهای دانشجویی مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور و توسعه کارآفرینی دانشگاه، پس از تأیید در کمیتهای متشکل از مدیر امور پژوهشی، کارآفرینی و ارتباط با صنعت، مدیر مرکز رشد واحدهای فناور و توسعه کارآفرینی و معاونان پژوهشی دانشکدهها، به عنوان «تیم دانشجویی پژوهشی برگزیده» انتخاب خواهد شد.
موارد مبهم، در شورای پژوهشی دانشگاه مطرح و تصمیم گیری میشود و پس از تصویب در هیأت رئیسه دانشگاه، قابل اجرا است.
این شیوهنامه در 19 ماده و 13 تبصره، در تاریخ 1401/07/30 در شورای پژوهشی و در تاریخ 1401/08/16 در هیأت رئیسه دانشگاه به تصویب رسید و از تاریخ تصویب به بعد، لازم الاجراست.